Aj počas týchto dní si u nás môžete vybaviť svoje nákupy. Nosíme rúška a dodržiavame aktuálne opatrenia. Aktuálne otváracie hodiny nájdete TU.

Super potraviny pre super zrak

Zdieľajte príspevok

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Vedeli ste, že to, čo jeme, nemá vplyv len na našu postavu, ale taktiež na kvalitu nášho zraku? Niektoré potraviny majú totiž pozitívne účinky na zdravie našich očí. A hoci nie sú stopercentnou zárukou, že sa v budúcnosti vyhneme dioptrickým okuliarom alebo očným vadám, prevencia je dôležitá. Aké potraviny by rozhodne nemali chýbať na našom jedálnom lístku.

 

MRKVA

Je najbohatším zdrojom betakaroténu. Ten sa v našom organizme mení na vitamín A, ktorý chráni náš zrak pred šedým zákalom a makulárnou degeneráciou. Podľa istého výskumu ľudia, ktorí prijímali dostatočné množstvo betakaroténu, mali o 40% menšiu pravdepodobnosť, že ich zrak bude postihnutý makulárnou degeneráciou. Na rozdiel od ľudí, ktorí konzumovali betakarotén len v malom objeme. Mrkva je tiež vynikajúci antioxidant, ktorý ochraňuje očné bunky pred voľnými radikálmi.

 

 

VAJCIA

Vajcia sú nielen významným zdrojom vitamínu A, ale obsahujú aj luteín, zeaxantín a zinok. Vitamín A je známy aj ako očný vitamín, pretože prispieva k ochrane povrchu oka, najmä rohovky. Rovnako zabraňuje vysychaniu očí. Luteín a zeaxantín chránia náš zrak pred vznikom očných ochorení ako šedý zákal a degenerácia makuly. Zinok má zasa pozitívne účinky na sietnicu a nočné videnie.

 

 

LISTOVÁ ZELENINA

Do tejto skupiny patrí napr. špenát, kel, kapusta, mangold, rukola, brokolica či hlávkový šalát. Všetka táto zelenina v sebe ukrýva prospešné látky ako luteín a zeaxantín, ktoré sa nachádzajú v makule. Makula je malá časť sietnice a úlohou týchto antioxidantov je chrániť naše oči pred škodlivým svetlom. Tieto látky si ľudský organizmus pre svoje potreby prirodzene nevyrába, a preto ich musíme prijímať vo forme stravy.

 

RYBY ZO STUDENÝCH MORÍ

Sardinky, treska, makrela, tuniak alebo losos sú ideálne ryby pre zdravie našich očí. Sú totiž bohaté na omega 3-mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre sietnicu. Ich konzumácia sa odporúča, ak trpíte syndrómom suchého oka alebo ako prevencia proti makulárnej degenerácií.

 

 

ORECHY A SEMENÁ

Omega 3-mastné kyseliny nájdete aj v orechoch, ktoré sú navyše obohatené aj o vitamín E. Ten chráni tkanivá v oku pred oxidačným stresom.

 

 

HROZNO

Bobule hrozna sú tiež bohaté na karotenoidy (prírodné farbivá) ako luteín a zeaxantín. Nakoľko sa víno vyrába z hroznových bobúľ, raz za čas si ho pokojne môžeme v malých dávkach dopriať. Navyše vedci zistili, že víno pozitívne vplýva na naše srdce a aj obehový systém.

 

 

KUKURICA

Táto chutná sladká zelenina je súčasťou mnohých jedál. Obsahuje prospešný zeaxantín a luteín, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie našich očí. Jej pravidelnou konzumáciou zabránite strate dôležitých žltých pigmentov v oku.

 

PARADAJKY

Sú zdrojom lykopénu, ktorý je známy ako prírodný karotenoid a rastlinný antioxidant. Jeho úlohou je chrániť sietnicu a aj ďalšie oblasti oka. Ak paradajky tepelne spracujeme, lykopén sa do tela vstrebe efektívnejšie a rýchlejšie.

Odoberajte naše novinky

Ďalej by vás mohlo zaujímať

KONTAKTY

ODOBERAJTE NAŠE NOVINKY

© 2020 FOKUS očná optika a.s. Všetky práva vyhradené
Vytvorilo eSoul