MRKVA
Je najbohatším zdrojom betakaroténu. Ten sa v našom organizme mení na vitamín A, ktorý chráni náš zrak pred šedým zákalom a makulárnou degeneráciou. Podľa istého výskumu ľudia, ktorí prijímali dostatočné množstvo betakaroténu, mali o 40% menšiu pravdepodobnosť, že ich zrak bude postihnutý makulárnou degeneráciou. Na rozdiel od ľudí, ktorí konzumovali betakarotén len v malom objeme. Mrkva je tiež vynikajúci antioxidant, ktorý ochraňuje očné bunky pred voľnými radikálmi.
VAJCIA
Vajcia sú nielen významným zdrojom vitamínu A, ale obsahujú aj luteín, zeaxantín a zinok. Vitamín A je známy aj ako očný vitamín, pretože prispieva k ochrane povrchu oka, najmä rohovky. Rovnako zabraňuje vysychaniu očí. Luteín a zeaxantín chránia náš zrak pred vznikom očných ochorení ako šedý zákal a degenerácia makuly. Zinok má zasa pozitívne účinky na sietnicu a nočné videnie.
LISTOVÁ ZELENINA
Do tejto skupiny patrí napr. špenát, kel, kapusta, mangold, rukola, brokolica či hlávkový šalát. Všetka táto zelenina v sebe ukrýva prospešné látky ako luteín a zeaxantín, ktoré sa nachádzajú v makule. Makula je malá časť sietnice a úlohou týchto antioxidantov je chrániť naše oči pred škodlivým svetlom. Tieto látky si ľudský organizmus pre svoje potreby prirodzene nevyrába, a preto ich musíme prijímať vo forme stravy.
RYBY ZO STUDENÝCH MORÍ
Sardinky, treska, makrela, tuniak alebo losos sú ideálne ryby pre zdravie našich očí. Sú totiž bohaté na omega 3-mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre sietnicu. Ich konzumácia sa odporúča, ak trpíte syndrómom suchého oka alebo ako prevencia proti makulárnej degenerácií.
ORECHY A SEMENÁ
Omega 3-mastné kyseliny nájdete aj v orechoch, ktoré sú navyše obohatené aj o vitamín E. Ten chráni tkanivá v oku pred oxidačným stresom.
HROZNO
Bobule hrozna sú tiež bohaté na karotenoidy (prírodné farbivá) ako luteín a zeaxantín. Nakoľko sa víno vyrába z hroznových bobúľ, raz za čas si ho pokojne môžeme v malých dávkach dopriať. Navyše vedci zistili, že víno pozitívne vplýva na naše srdce a aj obehový systém.
KUKURICA
Táto chutná sladká zelenina je súčasťou mnohých jedál. Obsahuje prospešný zeaxantín a luteín, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie našich očí. Jej pravidelnou konzumáciou zabránite strate dôležitých žltých pigmentov v oku.
PARADAJKY
Sú zdrojom lykopénu, ktorý je známy ako prírodný karotenoid a rastlinný antioxidant. Jeho úlohou je chrániť sietnicu a aj ďalšie oblasti oka. Ak paradajky tepelne spracujeme, lykopén sa do tela vstrebe efektívnejšie a rýchlejšie.